Indtast dine søgeord

Af Satu Lähteenoja.

Ja, på sin vis gør den jo. Vi ved godt, at vores valg påvirker miljøet. Størrelsen af vores CO2- og materialefodaftryk afhænger af, hvad vi spiser, hvor vi bor, hvordan vi kommer omkring, hvad vi køber og hvad vi foretager os i vores ferier. Der er nok mange, der tænker, at et enkelt menneskes handlinger ikke spiller den store rolle. Og det er måske også rigtigt, men når millioner af mennesker foretager disse valg hver eneste dag, betyder det noget. Forestil dig for eksempel, at en million mennesker en dag bestemte sig for at lade bilen stå og i stedet cykle på arbejde. Eller at en million mennesker besluttede sig for at spise vegetarisk i en måned.

Finland fejrer sit 100-årsjubilæum i år. I anledning af jubilæet bad den statsejede finske innovationsfond Sitra os om at udtænke 100 smarte ting, man kan gøre i sin dagligdag, og beregne deres virkning på miljøet. Med hundrede ting at vælge imellem skulle der være noget for enhver. Du kan finde de 100 ting på adressen https://www.sitra.fi/en/projects/100-smart-ways-to-live-sustainably/.

Nogle af de 100 smarte ting, man kan gøre, har lille effekt, andre stor, og mange ligger et sted midt imellem. Blandt de mindre ting, som alle kan overkomme i deres dagligdag, kan nævnes at udskifte ris med kartofler og at følge huskesedlen, når man er ude at handle. Hvis du gerne vil opnå en større reduktion i dit miljøaftryk, kan du for eksempel holde ferie i Spanien i stedet for i Thailand eller sænke temperaturen derhjemme med to grader. En ting, der overraskede mig, var, at man kan opnå lige så stor effekt ved kun at lave den mængde kaffe, der bliver drukket. “Hvor mange vil have kaffe?” er altså et særdeles berettiget spørgsmål!

Men hvad kan man gøre, hvis man virkelig ønsker at mindske sit miljøaftryk? Den største virkning får man af store livsstilsændringer som at reducere antallet af arbejdsdage eller at begynde at spise vegetarmad. Hvis du bor i eget hus, kan du opnå samme effekt ved at gå over til solenergi. Hvad kan du gøre?

 

Satu er ekspert i bæredygtig livsstil. Hun har specialiseret sig i at beregne og analysere anvendelsen af naturressourcer i forhold til bæredygtige livsstilsvalg. Hun leder afdelingen for ressourcesmart økonomi i tænketanken Demos Helsinki.

share
Næste indlæg