Indtast dine søgeord

Halloween – eller allehelgensaften – har i de seneste år vundet større indpas i Norden, og flere og flere har taget uhyggen til sig. Vi vil selvfølgelig ikke misse muligheden for at skræmme jer lidt. Men bare rolig, for hver skræmmende oplysning om vores forbrug er der også konkrete råd til, hvad du selv kan gøre for at komme det til livs.

 

Der er noget uhyggeligt galt med vores globale fødevaresystem:

Landbrug er ansvarlig for 75 % af den globale skovrydning og er den sektor, der udleder flest drivhusgasser efter energisektoren. Samtidig vurderer FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, at vi skal øge vores fødevareproduktion med 60 % for at holde trit med befolkningstilvæksten. Desværre bliver en tredjedel af al verdens mad spildt, hvilket årligt svarer til cirka 1,3 milliarder ton mad.

 

Hvad kan du gøre?
Selvom udfordringen kan virke uoverskuelig, kan du aktivt gøre noget for et mere bæredygtigt fødevaresystem med din pengepung. Køb lokalt og bæredygtigt, spis mindre kød, og vælg dyrevelfærd, så er du godt på vej.  Læs vores indlæg om, hvordan du lægger en bæredygtig kostplan her.

 

Der er skræmmende lidt rent vand:

Kun 0,5 % af jordens vand er egnet til at drikke, og den globale landbrugssektor bruger 70 % af det. 663 millioner mennesker lever i dag uden adgang til rent vand, og ændrer vi ikke vores vandforbrugsmønster, vil vi i 2030 opleve et globalt vandunderskud på 40 %.

 

Hvad kan du gøre?
Da vand desværre ikke er en uudtømmelig ressource, gælder det om at være smart i den måde, du bruger det på. Det kan fx være, at du vasker grøntsager i en balje, i stedet for at lade vandet løbe, eller at du fx bliver bevidst om hvor meget vand, der går til forskellige fødevarer og bruger det som pejlemærke. Se vores blogindlæg om, hvordan du kan spare på vandet her.

 

Vi bruger chokerende meget sort energi

Elektricitet og varmeproduktion er den største kilde til udledning af globale drivhusgasser. Selvom grønne energiformer som sol- og vindenergi vinder frem, er andelen af energi, der kommer fra fossile brændstoffer, kun faldet 5 % siden 1970 til 2014 – fra 86 % til 81 %.

 

Hvad kan du gøre?
Der er masser af smarte måder at spare energi på, som du blandt andet kan finde ved at læse med på siden her. Det, vi ved mest om, er, hvor vigtigt det er at investere i energibesparende apparater fra starten, så du har et godt udgangspunkt for at bruge mindre energi. Og så ellers at vælge grønne energikilder, når det er muligt!

 

share
Næste indlæg