Indtast dine søgeord

Julen er en tid med kærlighed, hygge – og overflod. Tænk bare på de mængder af gavepapir, der år efter år udsmykker pakkerne i et kort øjeblik for så at ende sammenkrøllet i skraldespanden. Eller på al den mad, der ikke bliver spist. Heldigvis er der masser af måder, du kan gøre julen lidt grønnere på – uden at give køb på julens glæder.

 

Her er vores 7 bedste tips til en mere bæredygtig jul:

 

1. Hvis lyskæder bare er indbegrebet af julen hjemme hos dig, så sørg for at vælge dem med LED-pærer, da det er den mest energivenlige version. Du kan også købe små fyrfadslys med LED-pærer til julestemningen indenfor – så slipper du for den forurening, som følger med stearinlys.

2. Hvert år bruger vi tonsvis af gavepapir, som bare bliver krøllet sammen og smidt ud igen. Er det ikke spild af værdifulde ressourcer og penge? Der findes fx genanvendeligt gavepapir, som du kan bruge år efter år, eller du kan genbruge dine gamle aviser til at pakke dine gaverne ind.

3. Indrømmet, det er ikke helt nemt at gøre julemaden mere bæredygtig, da den traditionelt set består af kød, som kræver mange ressourcer at producere. Hvis du ikke har tænkt dig at overraske familiemedlemmerne med en vegansk jul, kan du tænke over at servere mindre kød, som er økologisk eller fra lokalområdet og toppe op med lækre julesalater.

4. Når du alligevel opdager, at du har lavet for meget mad, så sørg for at minimere dit madspild. Brug evt. flæskestegen til en flæskestegs-sandwich dagen efter eller sørg for, at der er plads til resterne i fryseren. Men allerbedst er det, hvis du fra starten er nøjsom med, hvor meget mad du laver.

5. Vidste du, at man kan købe økologiske juletræer? De er dyrket med særlig omsorg for miljøet. Husk også at aflevere træet på en genbrugsstation, når julefejringen er ovre, eller brug træet til at snitte nogle fine træredskaber ud af, eller endnu nemmere kværn det til træflis, som du kan bruge i haven.

6. Hvad er julen uden gaver? Det er nu engang en stor glæde at give til andre, men en gave kan sagtens være bæredygtig. Fx kan du give din søster den sweater, hun altid låner af dig, eller noget andet fedt genbrugstøj. Du kan også give en genanvendelig kaffekop til din mor, som altid køber en to-go kaffe. Der er masser af gode bæredygtige gaver på markedet – det handler bare om at tænke i de baner.

7. Hvad med at give dig selv en juleudfordring? Fx kan du aftale med dig selv, at julen skal være plastikfri. Sig nej til plastikposer i butikkerne (du har selvfølgelig din mulepose med), køb ikke gaver i plastik, og vig udenom plastik-dekorationer – dem kan du lave selv med de yngste i familien.

 

Fra hele LG teamet ønsker vi dig en glædelig og grøn jul!

share
Næste indlæg