Indtast dine søgeord

Nu er den sidste duft af strand og solcreme vasket ud af tøjet, og som indbyggere i Norden gør vi os kollektivt klar til en tid med dobbelt-lag tøj og tiltagende mørke. Men heldigvis har vi udviklet en god coping mekanisme. Du kender den godt. Den hedder hygge.

Men selvom man ikke skal pille ved hyggen, så er det muligt at gøre den mere bæredygtig. Hermed nogle tips til, hvordan du kan give de mørke efterårs- og vintermåneder et strejf af grønt.

Vær en lyseslukker

Når jeg siger hygge, tænker du sikkert stearinlys som det første. Desværre spreder stearinlys partikler, der forurener. En undersøgelse lavet af Danmarks Tekniske Universitet viser, at et enkelt stearinlys får partikel-niveauet i en stue til at blive over seks gange så højt som på en af Danmarks mest trafikerede veje. Der findes heldigvis alternativer. Fx udsender levende lys af sojavoks markant færre partikler. Men er du helst helt fri, kan du også finde romantiske elektriske LED-lys, som ligner levende lys.

Jo flere, jo varmere

Når det er koldt udenfor, foregår hyggen indenfor. Når du inviterer venner og familie hjem, kan du med fordel skrue ned for varmen. I Sverige bruger man fx kropsvarmen fra 250.000 pendlere på Stockholms Central Station til at opvarme en kontorbygning på den anden side af vejen. Denne mekanisme kan du sagtens kopiere i dit hjem ved sociale sammenkomster.

Gør det selv-hygge

Har du lagt mærke til, at din bedstemors hobbyer er blevet in igen? Verden strikker, hækler og laver gør-det-selv brugsgenstande igen. Det er en god måde at få et forspring på årets julegaver på, så du ikke behøver at gå ud og købe nye ting. Samtidig kan du give meget personlige gaver i år, som helt sikkert vil blive værdsat.

share
Næste indlæg